Monday, June 13, 2011

Hero Kami

Selamat pagi semua. Hati saya masih berbunga riang. Masih berbaki senyuman kelmarin. Kami baru sahaja balik dari meraikan hari bersejarah adik bongsu kami. Hanya air mata yang dapat menggambarkan bahawa kami sangat bangga dengan kejayaannya. Kebanggaan itu dikongsi dengan mek dan abah kami apabila mereka turut dirai dengan menjadi tetamu VIP hari tu. Mek dan abah dijemput makan semeja dengan Datuk Panglima Tentera Udara. Kata mek, tak tahu nak cakap apabila orang bersilih ganti mengucapkan tahniah kepadanya. Tak pernah disangka dia yang bergelut dengan tanah dan selut setiap hari dapat makan semeja dengan orang kenamaan. Tahniah mek dan abah.

Mek sampai tak tidur malam menyiapkan makanan kegemaran chik. Itu panggilan manjanya dalam keluarga kami. Lepat labu, pulut panggang, gulai tempoyak. Semua tu makanan kegemaran anak bongsunya. Teringat pulak cerita Tanggang bila dia siapkan semua tu. Nasib baik la Chik bukan tanggang. Semua yang mek bawak chik makan. Berselera sungguh.Katanya dia kene jaga makan dah hampir sebulan. Makanan berminyak & ais tak boleh sentuh. Sebab kene jaga suara. Ye lor, nak soh semua 360 perajurit muda boleh dengar suaranya bagi arahan hari tu. Kuat sungguh suara dia. Saya nak tergelak jugak tengok dia kawad. Dah macam kartun pocoyo plak. Patutla dia suka tengok kartun tuh.

Saat gemilang dia dinobatkan sebagai perjurit terbaik. Tahniah dik. Gambar dari web TUDM pula di sini.

Abang dia gi ambil gambonye kat depan pon die buat donno je. Tak toleh or senyum langsung. Dah macam patung. Cayalah bro

Kami berkongsi kegembiraan kejayaan si dia. Terbangla setinggi burung di awan. Tapi jangan sampai lupa rumput di bumi.

Kakak dan abang saya masih berduka dengan kehilangan Adik Wafa. Hanya anak buah yang menjadi pengubat lara di hati. Semoga Allah memperkenankan doa kami agar hati mereka terus kuat dan diberikan pengganti zuriatnya yang telah pergi.

Kan betul jalannya macam kartun pocoyo.Hehehe....

Si kecik ni dah boring. Asyik kene control je. Tak boleh jalan merata-rata sebab orang ramai. Time ni dia cakap 'tanak ambek gambooo'

Hanya 2 orang ni je yang masih bujang dalam keluarga kami. Si kakaK cepat-cepat la cari pasangan ye. Kang ade jugak lagi sorang adik langkah bendul ni.

No comments:

Post a Comment