Monday, May 9, 2011

Sambutan Hari Ibu & Kita

Sejujurnya saya tak pernah meraikan hari ibu. Saya memang jarang ambil port sangat dengan sambutan seumpama ni. Kekadang tak ingat pun. Bila ada iklan kat TV tayangan movie sempena hari ibu barula saya sedar. Yang saya tahunya sambutan hari guru sebab saya suka dengar lagu yang cikgu cikgi selalu nyanyi kat sekolah time sambutan hari guru tu. Lagipun kalau time sekolah, hari tu memang takkan belajar. Time ni la nak kenakan cikgu. Macam-macam game yang akan di buat. Hari jadi pun jarang kami celebrate. Sejak semua dah kerja ni je baru la kekadang kami buat.

Walaupun tanpa ada sambutan atau hari khas untuk menyambut hari ibu, sudah semestinya IBU adalah insan yang cukup kita sayangi kan? Dari kecil kita dibuai dengan lagu 'Ibu Ratu Hatiku' dan ianya memang cukup bermakna bagi seorang ibu. Sejak dah jadi ibu ni barulah saya boleh menyelami perasaan dan gundah hati seorang ibu. Walau hanya dengan kejayaan kecil si anak seperti boleh meniarap sudah mampu membuatkan hati kita berbunga riang. Apatah lagi kalau kejayaan yang besar. Kalau anak kembung perut sudah mampu membuat hati kita gundah dan tak lena tidur. Apatah lagi jika diuji dengan penyakit kronik. Pastinya air mata menjadi peneman setia. Maka selayaknya Allah meninggikan darjat seorang IBU dengan mengumpamakan syurga seorang anak terletak di bawah telapak kaki seorang IBU.

Semalam saya terbaca tentang asal usul sambutan hari ibu. Tapi saya tak berani memberi kepastian. Dan saya pun tidak punya kawan beragama kristian untuk mengesahkan maklumat tu. Saya juga belum bertanya kepada orang yang lebih alim tentang pendapat mereka. Tapi saya ingin kongsikan bersama untuk kita sama-sama mencari jawapan.

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

Sumber : http://www.mothersdaycentral.com/about-mothersday/history/

No comments:

Post a Comment