Sambil bersantai-santai tengok TV tangan saya dok sibuk gulung kulit popia ni. Dah lama sangat saya tak buat popia kraker. Tetiba je rasa nak makan. Adakah aku mengidam? Hahaha....takde maknanye. Baru je boleh solat nih. Berangan je sebab najla dah selalu mintak adik kan.
Kalau sesapa nak buat benda ni untuk raya nanti pun boleh. Sangat senang. Saya pun bawak datang ofis pagi ni. Asyik nak mengunyah je kejenye. Mane badan tak macam tong drum. Adohai....
Keje yang agak ambil masa hanya nak menggulung kulit popia ni. Tapi ok le sambil2 kita tengok TV tu. Tau2 je dah habis satu bungkus kita gulung. Sambil main ngan ank2 pon boleh. Sambil saya gulung ni 3 keping dah didermakan kepada Princess Najla untuk di lunyaikan. Dah bosan dia main2 nak di makannya. Sabo jela. Dah la tadi buat benda tu jadi facial mask la, balut tangan kaki la. last2 tengok benda tu ada kat mulut dia lak. Emmm....sedap katanya.
Bila dah habis gulung macam gambar belah kanan kat atas tu, next adalah kerja menggunting kecil2 secara serong macam gambar sebelah kiri tuh. Senang kan. Saya paling suka gunting benda ni. Tatau la kenapa. Macam syok lak gunting benda alah ni.
Dah siap semua tu tinggal nak goreng je. Tapi jangan goreng dalam minyak yang panas sangat. Sebab benda ni cepat masak. So, bila panas dia tu sedang2 je dah boleh masukkan dah. Bila kerja menggoreng ni jangan nak menyambil buat kerja lain. Sebab cepat je masak dan kena selalu kacau2 atas dapur tu.
Tapi kalau sambil nak blend gula & oat boleh. Sebab blend boleh kita tinggalkan kan? Terpulang la nak manis takat mana. tapi kalau boleh jangan la manis sangat. Banyak sangat dah penyakit kat dalam dunia ni. So, kurangkan gula dalam makanan dan tambah manis dalam senyuman je lah.
Ok, bila kulit popia tadi dah masak, angkat dan toskan minyaknya. Bila agak2 dah suam2 sket dan minyak dah turun, boleh la kita salut kulit popia ni dengan gula & oat yang dah di blend halus tadi.
Dah masak je Najla datang bawak mangkuk mintak ngan saya. Sedap je dia riba mangkuk depan lap top sambil tengok Boboiboy.
Kalau sesapa nak buat benda ni untuk raya nanti pun boleh. Sangat senang. Saya pun bawak datang ofis pagi ni. Asyik nak mengunyah je kejenye. Mane badan tak macam tong drum. Adohai....
Keje yang agak ambil masa hanya nak menggulung kulit popia ni. Tapi ok le sambil2 kita tengok TV tu. Tau2 je dah habis satu bungkus kita gulung. Sambil main ngan ank2 pon boleh. Sambil saya gulung ni 3 keping dah didermakan kepada Princess Najla untuk di lunyaikan. Dah bosan dia main2 nak di makannya. Sabo jela. Dah la tadi buat benda tu jadi facial mask la, balut tangan kaki la. last2 tengok benda tu ada kat mulut dia lak. Emmm....sedap katanya.
Bila dah habis gulung macam gambar belah kanan kat atas tu, next adalah kerja menggunting kecil2 secara serong macam gambar sebelah kiri tuh. Senang kan. Saya paling suka gunting benda ni. Tatau la kenapa. Macam syok lak gunting benda alah ni.
Dah siap semua tu tinggal nak goreng je. Tapi jangan goreng dalam minyak yang panas sangat. Sebab benda ni cepat masak. So, bila panas dia tu sedang2 je dah boleh masukkan dah. Bila kerja menggoreng ni jangan nak menyambil buat kerja lain. Sebab cepat je masak dan kena selalu kacau2 atas dapur tu.
Tapi kalau sambil nak blend gula & oat boleh. Sebab blend boleh kita tinggalkan kan? Terpulang la nak manis takat mana. tapi kalau boleh jangan la manis sangat. Banyak sangat dah penyakit kat dalam dunia ni. So, kurangkan gula dalam makanan dan tambah manis dalam senyuman je lah.
Ok, bila kulit popia tadi dah masak, angkat dan toskan minyaknya. Bila agak2 dah suam2 sket dan minyak dah turun, boleh la kita salut kulit popia ni dengan gula & oat yang dah di blend halus tadi.
Dah masak je Najla datang bawak mangkuk mintak ngan saya. Sedap je dia riba mangkuk depan lap top sambil tengok Boboiboy.
No comments:
Post a Comment